Europejskie Dni Dziedzictwa w Brzegu
Koniec wielkiego wydarzenia
Kolejne Europejskie Dni Dziedzictwa w Brzegu zakończyły się sukcesem. Odbywały się one od soboty, 11 września do niedzieli 19 września, natomiast miejscem było Muzeum Piastów Śląskich. Uczestnicy mogli cieszyć się wieloma atrakcjami. Wśród nich były wystawy, wieczorki tematyczne oraz prelekcje na tematy historyczne. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem zarówno miejscowych jak i przyjezdnych.
„Wieczór Lisztowski” oraz wystawa kulinarna
Europejskie Dni Dziedzictwa rozpoczęły się w sobotę, 11 września, natomiast zainaugurował je „Wieczór Lisztowski”. Miejscem spotkania była Sala Pinottiego. Wykład rozpoczął profesor Piotr Banasik z Akademii Muzycznej w Katowicach. Po nim wystąpił profesor Juliusz Adamowski. Jest on prezesem Towarzystwa im. Ferenca Liszta, natomiast samo towarzystwo jest Członkiem Rady Muzeum przy Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu. Przy tej okazji odbył się również koncert, w ramach którego muzycy zaprezentowali utwory Liszta.
W przerwie wspomnianego koncertu uczestnicy mogli się raczyć wystawą kulinarną „Smaki Dziedzictwa w zbiorach Muzeum Piastów Śląskich”. Wystawa była bardzo bogata, natomiast jej kuratorką była Anna Techmańska. W ramach wystawy można było podziwiać formy piekarskie, formy do pieczenia chleba czy butelki do piwa i lemoniady. Ponadto nie zabrakło tablic reklamowych brzeskiego browaru i rożnów. Poza tym znajdowały tam się jeszcze naczynia oraz przepisy kuchni śląskiej.
„Solidarność” i edukacja
Pozostałe dni również obfitowały w atrakcje. 13 września odbyło się uroczyste święto obchodów 41-lecia powstania NSZZ „Solidarność”, natomiast najbardziej zasłużeni działacze solidarnościowi z Brzegu zostali uhonorowani. Z kolei 17 września Barbara Formicz edukowała przedszkolaki. Wyjaśniała ona dzieciom czym jest archeologia na podstawie wystawy „Od pradziejów do nowożytności”.
18 września Ewelina Kucyniak wygłosiła prelekcję pod tytułem „Krótka historia wina”. Traktowała ona o dawnej produkcji wina w Polsce i Europie oraz wyjaśniała sposób degustacji tegoż trunku.